Tips voor een goede video voor jouw crowdfundingproject

Bij Boekfunding maak je jouw video’s helemaal zelf – dat betekent dat jij zelf invult hoe deze video eruitziet. Maar hoe maak je een goede video, die binnenkomt bij de kijker, zodat hij/zij direct wil bijdragen?

Naast een succesvolle campagne met een steengoed boekenidee is een gunfactor creëren belangrijk. Hoe enthousiaster en zelfverzekerder jij het boek introduceert, hoe eerder mensen bereid zijn jou te helpen met de funding.

Voordat je met filmen begint, hebben wij wat tips op een rijtje gezet om rekening mee te houden. Voorbereiding is tenslotte het halve werk. Hieronder de voorbereidende tips:

Tip 1:
De video gaat over je boek, maar ook over jou. Jij bent de initiatiefnemer, de regisseur die alles heeft bedacht en aanstuurt. Met jou staat of valt dit plan. Stel je kwetsbaar op in de video en laat weten waarom dit project zo belangrijk voor je is.

Breng je verhaal op een leuke manier. Niet te stijfjes en zeker niet zakelijk, want dan gaat de gunfactor verloren en val je niet op.

Tip 2:
Het werkt goed om cadeautjes uit te delen. Kom met een tegenprestatie als beloning voor een donatie. Bijvoorbeeld een naamsvermelding in het boek of exclusief toegang tot de boekpresentatie. Wees creatief in het verzinnen van dit soort leuke cadeautjes en vertel hierover in de video.

Tip 3:
Voordat je begint met filmen, schrijf je op wat je wilt zeggen. Maak een script en verwerk tip 1 en tip 2 hierin. Een video van 1,5 minuut kijken mensen veel eerder uit dan een video van 3 minuten. Zo simpel is het. Natuurlijk wil je dat ze jouw video helemaal uitkijken.

Is het script klaar? Houd met een stopwatch bij hoelang je verhaal duurt. Te lang? Maak het korter waar het kan. Zo houd je een heldere en compacte boodschap over.

Kom niet met afleidende toeters en bellen, want de aandachtspanne van je publiek is minimaal. Het gaat om de kern van je verhaal. Begin gelijk te vertellen over je boek en het plan dat je daaraan gekoppeld hebt. Of open met een beeld dat triggert om verder te kijken.

Nu ga je aan de slag met filmen en komt het technische aspect aan bod. Hieronder kort op een rij wat jij kunt doen om de video er zo professioneel mogelijk uit te laten zien:

  • Het formaat van je video – wij ontvangen het liefst een video in horizontaal (landscape) formaat. Let erop dat je niet te dicht op de camera zit. Heb je ervaring met editen? Knip de video dan voor ons uit in verticaal formaat. Je levert dan dus 2 formaten aan: horizontaal en verticaal (voor op de website en YouTube, en voor social media).
  • Gebruik een statief of standaard zodat het beeld niet beweegt – zet de camera op ooghoogte waardoor je persoonlijker bij de kijker overkomt. Zorg dat er niet te veel hoofdruimte is. De hoofdruimte is de ruimte tussen de bovenzijde van je hoofd en de rand van het bovenkader van je beeld. Om goed contact te hebben met de kijker pas je amper hoofdruimte toe.
  • Geluid − het geluid van de meeste smartphones doen niet onder voor een gemiddelde videocamera. Ook kun je (met een speciale verloopplug) een externe microfoon op je smartphone gebruiken.
  • Belichting − de belichting is redelijk, maar in sommige situaties (zoals met tegenlicht en in donkere ruimten) laat het duidelijk te wensen over. Bij de meeste toestellen kun je de belichting niet instellen.
    Bij de meeste smartphones kun je kiezen om als extra verlichting een lampje op je telefoon aan te zetten. Dit lampje belicht een beperkt gebied, maar is voor doorsneegebruik voldoende. Belangrijk: zorg dat de kijker jou goed kan zien.
  • Scherpstelling en achtergrond − tegenwoordig hebben veel telefoons alleen een automatische scherpstelling. Dit werkt meestal goed, maar in donkere ruimten of bij wisseling van lichtsterkte is de smartphone de scherpte even kwijt. Dit resulteert in een tijdelijk wazig beeld. Zorg dus voor een lichte ruimte met een onopvallende achtergrond. De achtergrond mag niet storend zijn of nieuwsgierigheid opwekken. Dit leidt de kijker af, waardoor je boodschap minder goed overkomt. Een egale wand met een leuke foto is goed.
  • Videokwaliteit − de meeste smartphones nemen in High Definition op en doen zeker niet onder voor videocamera’s. De meeste smartphones hebben alleen niet zo’n mooi natuurgetrouw beeld als een videocamera (uitzonderingen daargelaten).