Wanneer start je met de crowdfunding van jouw boek?

Je hebt besloten om jouw boek via crowdfunding te realiseren. Wanneer is dat een goed moment? Begin je met dit traject voordat je je manuscript af hebt of wacht je tot het helemaal klaar is? In dit artikel geef ik je enkele overwegingen mee.

Instapmoment
Je hebt de informatie op www.boekfunding.nl gelezen en je bent geïnteresseerd om jouw boek via crowdfunding de wereld in te zetten. Dat is echt al een grote, nieuwe stap. Wat we bij Boekfunding zien is dat het moment van instappen vaak heel persoonlijk is en afhankelijk van een aantal factoren. Er zijn net zoveel auteurs die nog in het schrijfproces zitten als auteurs die hun manuscript al af hebben. Voor ons maakt het niet uit waar je wilt aanhaken.

Hutje op de hei
Heb je een vaste structuur van schrijven? Er zijn schrijvers die zich een paar maanden opsluiten in een hutje op de hei om hun boek af te schrijven. Zo kunnen zij ongestoord en met volledige focus hun levenswerk afmaken. En er zijn schrijvers die elke dag een uurtje schrijven voordat ze aan hun andere dagelijkse bezigheden toekomen. Heb jij al nagedacht hoe jij aan jouw boek gaat schrijven en hoeveel tijd dat in beslag neemt? Als je aan crowdfunding begint gaat je dat extra tijd kosten om je netwerk in te lichten en te mobiliseren, filmpjes te maken, artikelen te schrijven en op andere manieren aan je marketing bezig te zijn. Als je iemand bent die alle focus nodig heeft voor het schrijfproces kan het veel handiger zijn om eerst het manuscript af te hebben voordat je je aanmeldt voor crowdfunding.

Hersenen en schrijven
Schrijven aan je boek is namelijk iets waarvoor je meestal in een bepaalde flow moet zijn en marketing voor je boek vraagt vaak iets anders, ook van je hersenen. Een creatief schrijfproces waarbij je een bepaalde flow ervaart, vindt op een andere plek in je hersenen plaats dan het werken aan je marketing en dus je crowdfunding.

Creatief denken vindt plaats in de frontale cortex, dat voorin de hersenen gelegen is. Het is je rechter hersenhelft die je aanspreekt vanuit je gevoel maar ook de creativiteit.

Je kunt je vast wel voorstellen dat het niet fijn is als je schrijfflow onderbroken wordt  doordat je ineens meer met je denkkracht aan de slag moet (vanuit je linker hersenhelft). Dat kan namelijk gebeuren als je aan het schrijven bent en ook nog tegelijkertijd de marketing doet van je boek. Dan kom je mogelijk in een andere vibe en stagneert het schrijfproces. In dat geval kunnen we aanraden om eerst je manuscript af te maken voordat je je bij Boekfunding aanmeldt. Een van onze auteurs heeft zelfs een hele studie gemaakt van het uitbalanceren met hersengolven en hoe dat het beste werkt tijdens het schrijfproces. Door haar hersenen in bepaalde hersenfrequentie te brengen lukt het haar om in korte tijd veel te schrijven vanuit een creatieve flow en uit writersblock te stappen. Daarover lees je binnenkort meer.

Stok achter de deur
Weet je van jezelf dat het schrijven onder grote druk je goed afgaat? En wil je graag een stok achter de deur? Dan pleit dat juist vóór het vroegtijdig starten met crowdfunding. Je omgeving kan je namelijk ook heel goed stimuleren en aanmoedigen om door te gaan met het schrijven en je werkt met deadlines. Wat gebeurt er met je als je hoort dat je manuscript in een half jaar tijd klaar moet zijn? Word je daar zenuwachtig van of denk je “ja, lekker, dat heb ik nodig?’ Je kan dan niet vroeg genoeg beginnen met crowdfunding. Zorg wel dat je al wel een grof plan hebt hoe je boek eruit kan zien en uiteraard dat je weet waar je boek over gaat.

Twijfel je na het lezen van dit artikel nog of je eerst nog even doorschrijft of dat je al wilt beginnen met de crowdfunding? Je kunt ons altijd om advies vragen en een mailtje sturen naar thom@boekfunding.nl