crowdfunden van een boek

Wat ik graag geweten had voor ik mijn boek in eigen beheer uitgaf: bij het crowdfunden van een boek krijg je de uitgever cadeau.

Je begint met het schrijven van je boek en tijdens dat proces heb je nog geen idee van de kosten van het zelf uitgeven van een boek. Het liefste had je jouw boek uitgegeven via een uitgever maar geen enkele uitgever wilde het uitgeven. Niet omdat het geen goed boek is, maar omdat uitgeverijen bijna geen boeken van beginnende auteurs uitgeven. Slechts 1 op de 400 manuscripten die uitgeverijen ontvangen wordt uitgegeven. Of omdat je zelf nog een zak geld mee moet nemen voor je boek er kan komen. Er kunnen tal van redenen zijn dat het gewoon niet gaat lukken via een uitgever.

 

Zelf doen

Het uitgeven van een gemiddeld boek komt al gauw op zo’n 10.000 euro uit. Want je wilt ook dat er geen taalfouten in zitten en dat de opbouw goed is. En dat het een kwalitatief mooi boek wordt natuurlijk. Om het proces soms sneller te laten verlopen zetten auteurs steeds vaker de stap naar zelfpublicatie. Ze geven zelf hun boek uit en maken dan gebruik van de mogelijkheden die ze zelf in hun netwerk kunnen vinden. “Monique is goed in taal, die kan wel meelezen en corrigeren, mijn broer vindt het thema interessant, die leest het nog een keertje door en als ik nou zelf de illustraties maak, bespaar ik daar ook wel weer geld op”. Zo wordt er vaak gedacht door aanstormend talent. Maar als je eerlijk bent… levert het je dan wel het mooiste boek op?

 

Opgeven

Veel auteurs geven het bij de eerste afwijzing van een uitgever al op. Terwijl ze zich niet oriënteren wat er allemaal voor uitgevers zijn. De traditionele uitgever gaat van A tot Z over het proces van schrijven tot en met het uitgeven. Je verkoopt dan een stuk of 1500 boeken en ze drukken het stempel van hun eigen visie erop. Minder dat van waar jij blij van wordt. Bij een faciliterende uitgever koop je alleen in wat je nodig hebt. Dat kan het geregel zijn, de redactie, de correctieronde, of de schrijfcoaching, etcetera. Alles is in hapklare brokken voor je geregeld. De rest kan je zelf doen. Je betaalt voor wat je nodig hebt. Zo denken veel aankomend auteurs te kunnen besparen op de kosten. Dat is deels waar. Sommige uitgeverijen leveren slechte kwaliteit en zo ben je al snel veel meer geld kwijt.

Uitgever cadeau

Wist je dat het allemaal ook anders kan? Dat je jouw boek 100% kunt laten financieren en je daarbij de uitgever cadeau krijgt? Niet de persoon natuurlijk (als is hij heel aardig en inspirerend). Ik bedoel uiteraard de uitgeverij. Dat zit zo. Boekfunding is hét crowdfundingplatform voor boeken. Ze zorgen voor de financiering van je boek en er is sinds kort een professionele uitgeverij aan gekoppeld die aansluitend jouw boek ook uitgeeft.

Tijdens het proces van schrijven verzamel je door deze crowdfunding al je publiek dat jouw boek graag wil lezen. En ze kopen ook al je boek voordat het af is. Er zijn tal van tegenprestaties die je kunt doen om jouw boek te financieren. Het voordeel is dat je boek onder een groot publiek verspreid wordt, je boek sowieso een succes wordt en je  alle zeggenschap houdt over de inhoud van je boek.

 

Had ik het maar eerder geweten

We spreken nu regelmatig auteurs die zelf hun boek hebben bekostigd en uiteindelijk toch maar zelf hun boek gingen uitgeven. Maar als ze het allemaal eerder hadden geweten… het viel tegen. De boekverkoop was een heel gedoe. Telkens alle boeken zelf promoten, zelf de pakketten maken, zelf leuren met je boeken, en het resultaat viel gewoon tegen.

 

Voor iedereen die een goede start wil maken én zichzelf een hoop werk wil besparen is Boekfunding nu gekoppeld aan verschillende uitgeverijen. Na een geslaagde crowdfunding campagne wordt je boek door een professionele uitgever gepubliceerd.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met Boekfunding. Dat kan telefonisch op 030-6770859 of bel Thom op 06-53294701 of stuur een mail naar contact@boekfunding of registreer jezelf va boekfunding.nl