Vragen voor donateurs

Wat maakt Boekfunding anders dan andere platformen?
Dat we een van de weinige crowdfundingplatformen op de Nederlandstalige markt zijn, maakt ons al uniek op zich. Maar ook in die niche onderscheiden we ons. Hoe? • We zijn persoonlijk betrokken bij het ontstaan van een boek. We houden contact met de auteur of tipgever, en met de doelgroep die van het project een succesverhaal wil maken. • Boekfunding begeleidt het project van A tot Z: vanaf het opzetten van de funding tot de overdracht aan de uitgeverij. En zelfs dán zijn we nog niet klaar. Boekfunding zorgt er samen met de uitgeverij voor dat je pr- en marketingmateriaal tot in de puntjes geregeld wordt. Wist je dat we ook een eigen studio hebben om video’s en luisterboeken op te kunnen nemen? • 100% garantie! Wordt het benodigde bedrag gehaald? Dan komt het boek gegarandeerd op de markt. • Bij Boekfunding doen we het samen met jou. Als auteur sta je er dus niet alleen voor. • We houden donateurs constant op de hoogte van de ontwikkelingen. Niet alleen tijdens het fundingsproces, maar ook wanneer het boek al bij de uitgever ligt. Wel zo prettig, toch? • We werken eerlijk en transparant. Alles is bij ons op te vragen, dus neem bij prangende vragen gerust contact op. • Boekfunding is specifiek gericht op de Nederlandstalige markt.
Wat zijn de voorwaarden voor een nieuw boekenproject?
Hoe graag we het ook zouden willen – we kunnen niet iedere tip of droom van een auteur op Boekfunding plaatsen. Voordat we een boekentip of boek op onze website plaatsen, toetsen we de haalbaarheid en gaan we na of het idee aan onze criteria voldoet. De volgende stappen: persoonlijk contact met de auteur of tipgever, en advies inwinnen bij de uitgeverij. Pas aan het eind van dit proces, wanneer het kostenplaatje bekend is en de contracten zijn ondertekend, verschijnt het project op onze website.
Hoe wordt het projectbedrag vastgesteld?
Boekfunding maakt, met behulp van een standaard calculatiemodel, per project een goed onderbouwd kostenplaatje. Dit wordt vervolgens voorgelegd aan de auteur of tipgever. In dit bedrag houden we rekening met alle verschillende kostenposten, zodat niemand voor verrassingen komt te staan: onderzoek, vertaling, redactie, het opmaken van het binnenwerk, correctie, ontwerp van de cover en drukkosten van een kleine oplage
Welke garanties geeft Boekfunding?
Hoewel we helaas geen garanties kunnen geven, doen we er alles aan om een project te laten slagen. Geloven wij erin? Dan is de kans groot dat het project succesvol wordt. Mocht het streefbedrag uiteindelijk toch niet worden gehaald, dan worden alle donaties terugbetaald.
Waarom plaatst Boekfunding ook zelf projecten op de site?
Er komen elk jaar ontelbaar veel nieuwe buitenlandse boeken uit – over alle onderwerpen die je je maar kunt bedenken. Het merendeel van deze boeken zullen nooit op de Nederlandse markt verschijnen. Soms worden boeken over het hoofd gezien, of wordt eraan getwijfeld of ze wel interessant genoeg zijn. Een boek uitgeven is immers een risico: is er wel een markt voor? Worden de investeringen wel terugverdiend? Bij Boekfunding vinden we dat ieder boek een eerlijke kans moet krijgen. Wat we wel belangrijk vinden, is om eerst bij onze community te peilen of het onderwerp of boek bij hen leeft. Zijn we het erover eens dat het boek iets toevoegt? Dan gaan we er werk van maken om het boek op de markt te brengen.

Vragen voor auteurs

Wat voor donaties kan ik doen?
Bij Boekfunding werken we met twee soorten donaties: een schenking en een reward. Wanneer je een bedrag schenkt, doneer je geld voor een project zonder tegenprestatie. Bij een reward ondersteun je een project in ruil voor een (niet-financiële) tegenprestatie. Wat die tegenprestaties precies inhouden, verschilt per project. Op de pagina van het project vind je alles wat je moet weten!
Hoe kan ik doneren?
Je kunt veilig betalen via iDEAL, MasterCard of PayPal. Woon je niet in Nederland? Vanuit het buitenland betaal je eenvoudig via MasterCard, en vanuit België kun je ook gebruikmaken van Bancontact. Je betaalt geen transactiekosten – je hele donatie komt dus ten goede aan het project dat je wil steunen.
Krijg ik een bewijs van betaling?
Uiteraard. Je ontvangt altijd een bevestigingsmail van het bedrag dat je hebt overgemaakt. Je kunt ook op je bankafschrift zien dat je een donatie hebt gedaan (aan ‘Stichting Mollie inzake Boekfunding’). Wil je graag een factuur ontvangen? Geen probleem! Neem dan even contact met ons op via contact@boekfunding.nl
Hoe weet ik dat mijn donatie goed terechtkomt?
Voordat we een boekfundingcampagne opzetten, hebben we de kans van slagen al beoordeeld, zijn er afspraken gemaakt en hebben alle betrokken partijen contracten ondertekend. Je kunt er dus op vertrouwen dat het project waarvoor je doneert, niet zomaar op onze website terecht is gekomen! Wij zien er, net zoals jij, brood in. Heb je toch nog twijfels of vragen over je donatie? Dan kun je ons natuurlijk altijd een belletje geven of een mailtje sturen.
Wat gebeurt er met mijn donatie zodra ik heb betaald?
We verwerken je donatie en reserveren het bedrag voor het project. Pas wanneer het project binnen de termijn het streefbedrag bereikt, wordt je donatie gebruikt om het boek en de tegenprestaties te realiseren.
Kan ik nog steeds doneren als het streefbedrag al is opgehaald?
Zodra het streefbedrag is opgehaald, sluiten we in principe het project. Doneren is dan niet meer mogelijk. Maar we kunnen wél iets anders leuks voor je betekenen. Als je het boek alvast bestelt via Boekfunding, betaal je dezelfde prijs als in de winkel, maar ontvang je het boek twee weken eerder dan de rest van Nederland!
Krijg ik mijn geld terug als het streefbedrag niet wordt gehaald?
Als het niet lukt om het streefbedrag voor de einddatum te halen, gaat Boekfunding onderzoeken wat ervoor nodig is om dit alsnog te doen. Moet het project misschien meer in de schijnwerpers gezet worden? Of kan de auteur samen met Boekfunding het openstaande bedrag bijleggen? Lukt het, ondanks onze inspanningen, nog steeds niet om het bedrag bij elkaar te krijgen, dan gaat het boekproject niet door. In dit geval krijg je als donateur altijd je volledige donatie terug.
Kunnen anderen mijn donatie zien?
Dat bepaal je helemaal zelf! Wij houden van transparantie en openheid, maar je kunt er tijdens het doneren natuurlijk altijd voor kiezen om anoniem te blijven.
Wat is mijn rol als donateur?
Als donateur help je ons een mooi project neer te zetten. Daar zijn wij je natuurlijk erg dankbaar voor! Je eerste stap als donateur: een donatie doen om een door jou uitgekozen project te steunen. Nu sta je direct in verbinding met het project en ontvang je regelmatig updates over de voortgang, van Boekfunding of de auteur zelf. Maar het succes van een project hangt af van meer dan alleen donaties. Hoe groter het podium, hoe groter de kans van slagen! Je kunt het project daarom ook steunen door je netwerk erover te vertellen. Laat op social media weten dat jij met jouw donatie een goed initiatief hebt gesteund door je schenking of reward te delen. Dit kun je bij de project pagina eenvoudig doen door op de icoontjes voor social media te klikken. Er zijn nog meer manieren om het project op de voet te volgen. En wat dacht je van jouw stem uitbrengen over de titel of de cover? Kijk op de pagina van je project om te zien wat de mogelijkheden zijn en hoe jij invloed kunt uitoefenen op het eindresultaat.
Wanneer ontvang ik mijn tegenprestatie?
We streven ernaar om de afgesproken tegenprestaties binnen een jaar na het bereiken van het streefbedrag te realiseren. Dit betekent dat binnen deze tijd bijvoorbeeld de producten worden opgestuurd en/of er een meet & greet met de auteur wordt gepland en/of het evenement plaatsvindt waar je als donateur bij mag zijn.
Wat gebeurt er met mijn gegevens?
Je naam en contactgegevens worden alleen gebruikt om jou op de hoogte te houden van het project waarvoor je hebt gedoneerd, inclusief de afhandeling van eventuele tegenprestaties. Heb je je ook ingeschreven voor onze maandelijkse nieuwsbrief? Dan gebruiken we je e-mailadres alleen voor dit doel.
Wat is het voordeel van crowdfunden via Boekfunding?
Crowdfunding is dé manier om je droom waar te maken en een boek uit te geven. We hebben een paar voordelen van crowdfunding voor je op een rijtje gezet: • Wat crowdfunding zo’n succesvol concept maakt, is de community erachter. Je boek is nog maar een idee, en je hebt nu al een publiek! Naast je familieleden, vrienden en collega’s vind je hier op Boekfunding lezers en boekenliefhebbers die maar al te graag mooie projecten willen steunen met een donatie. • Je kunt ook iets terugdoen voor de donateurs die jou helpen. Bedank hen voor hun steun met een waardevolle tegenprestatie. • Via Boekfunding houd je je donateurs continu op de hoogte en betrek je hen bij je project. Betrokken toekomstige lezers die met je meedenken over bijvoorbeeld de cover van je boek – ideaal, toch? • Je kunt makkelijk peilen of er genoeg animo is voor je idee of boek. • Wordt het streefbedrag opgehaald? Super! Het boek wordt dan ook daadwerkelijk uitgegeven door een van onze aangesloten uitgeverijen. • Nóg meer voordelen van crowdfunding ontdekken? We overtuigen je graag.
Is mijn project geschikt voor Boekfunding?
Bij Boekfunding richten we ons op de totstandkoming van boeken en verhalen in alle vormen en maten: gebonden boeken, maar ook e-books, luisterboeken en podcasts. Van beginnende tot gevorderde schrijvers, en van individuen tot organisaties. Met onderwerpen die variëren van werk, wetenschap, analyse en informatie tot cultuur, gezondheid en leefstijl. The sky is the limit! Wil je een Nederlands boek dat je hebt geschreven laten vertalen naar een andere taal, of jouw gepubliceerde boek omzetten naar een luisterboek? Heb je alleen nog maar een idee, of heb je al een heel manuscript klaarliggen? Bij Boekfunding is alles welkom.
Wat kan ik als auteur verwachten van Boekfunding?
Wij willen jou helpen om je droom waar te maken. Dit betekent dat we je manuscript of idee beoordelen aan de hand van door ons opgestelde criteria. Binnen tien werkdagen hoor je van ons of we met je in zee willen gaan. Zo ja, dan gaan we graag het gesprek met je aan: wat zijn je wensen en ideeën? Hoe schatten we jouw kansen in? Welk bedrag is er nodig, hoe groot is je netwerk en wat is de doelgroep? Onze afspraak: we doen het samen met jou. Ook bij de promotie van je boek helpen we je met alle liefde. We zorgen voor goede afspraken tussen alle partijen: jou als auteur, Boekfunding en de uitgeverij die je boek gaat uitgeven. Wat worden de tegenprestaties? Welke teksten komen er op Boekfunding te staan? Wil je jouw boek in de spotlights zetten met een treffende video? We’ve got you covered.
Wat kost het om mijn boek op Boekfunding te zetten?
Wanneer de kosten voor je project zijn bepaald, verhogen we dit bedrag met 10% als het boek wordt uitgegeven bij Heart Media of Uitgeverij Zomerlicht (met een minimum van 500 euro). Als het boek wordt uitgegeven bij een andere uitgeverij, verhogen we het bedrag met 15%. Overigens wordt de fee meegenomen in het crowdfundingbedrag. Dit bedrag gebruikt Boekfunding onder andere om jou te ondersteunen, de transactiekosten van de donaties te betalen, onze website te onderhouden, content te creëren en ons netwerk op de hoogte te houden.
Hoe zet ik mijn project op Boekfunding?
Om je boek te kunnen gaan crowdfunden, moet je een account hebben op Boekfunding. Maak een account aan of log in. De volgende stap is een project aanmaken. Wij gaan dan je project beoordelen, en nemen binnen tien dagen contact met je op.
Hoe werkt het precies met donaties?
Je kunt schenkingen ontvangen of rewards, waarbij de donateur een tegenprestatie ontvangt als bedankje. Wat die tegenprestaties inhouden, is afhankelijk van wat voor boek je uitgeeft. Denk bij een management- of coachboek bijvoorbeeld aan een gratis workshop of coachsessie. Je kunt donateurs ook een plekje geven in jouw boek als bedankje voor hun bijdrage. Wij hebben hier ruimschoots ervaring mee en denken graag met je mee over de mogelijkheden!
Hoe wordt de crowdfundingperiode bepaald?
De crowdfundingperiode duurt meestal zo’n vier tot acht weken, maar hier hakken we samen met jou een knoop over door. Moet de periode verlengd worden? Ook dan hebben we daar samen contact over.
Wie zorgt voor de promotie van het project?
Als auteur neem jij de lead om van je crowdfundingcampagne een succes te maken. Maar je staat er zeker niet alleen voor – wij zijn er om je te helpen. In de crowdfundingperiode is promotie je hoogste prioriteit: schakel je netwerk in en leid zoveel mogelijk mensen naar jouw project op Boekfunding. Om je hierbij op weg te helpen, hebben we een aantal promotionele handvatten voor je. Een goede voorbereiding is alles! Ook in deze fase ondersteunen wij je. We zetten onze socialmediakanalen in en stellen ons netwerk open om jouw boek onder de aandacht te brengen, bijvoorbeeld met een plekje in onze maandelijkse nieuwsbrief.
Ben ik zelf verantwoordelijk voor crowdfunden via Boekfunding?
Goede vraag! Het antwoord: ja en nee. Hoewel Boekfunding een platform is dat je kunt inzetten om je boek te laten crowdfunden, ondersteunen wij jou zoveel als we kunnen. We doen het samen, weet je nog? Met jouw netwerk én ons netwerk gecombineerd sprokkelen we dat bedrag sneller bij elkaar.
Wat gebeurt er wanneer de funding van het project succesvol is afgerond?
Zodra het benodigde bedrag binnen de gestelde termijn is behaald, ga je samenwerken met een van de uitgeverijen die aangesloten zijn bij Boekfunding. Het opgehaalde bedrag wordt nu overgedragen aan de uitgeverij, die je het proces uit handen neemt. Jij hoeft je alleen nog maar met de inhoud bezig te houden! Een voorwaarde van het contract met de uitgeverij is dat het boek binnen achttien maanden na het behalen van de funding moet verschijnen.
Wie geeft mijn boek uit?
Boekfunding is ontstaan uit verschillende uitgeverijen die de handen ineen hebben geslagen. Er wordt een contract afgesloten met een van deze uitgeverijen om je boek uit te kunnen geven.
Wie handelt de tegenprestaties af?
Dit hangt af van wat de reward inhoudt. Wanneer donateurs als tegenprestatie één of meer boeken willen ontvangen, stuurt de uitgeverij deze op. Net zo makkelijk! Andere afspraken, zoals een individuele sessie met de donateur, organiseer je zelf. Zodra je boek is uitgebracht, krijg je een half jaar de tijd om voor de afgesproken tegenprestaties te zorgen. Wordt er een evenement georganiseerd? Dan regelt de uitgeverij dit in samenspraak met jou.

Informatie voor tipgevers | book-angels

Wie kan tipgever/book-angel worden?
Iedereen! Als jij een waanzinnige goed onderwerp of idee hebt, laat het ons weten!
Hoe kan ik een tip doorgeven?
Geef je tip hier door, en vertel ons waarom je het boek zo bijzonder vindt. Wij gaan dan op onderzoek uit, en laten je binnen twintig werkdagen weten of je tip op Boekfunding wordt geplaatst.
Wat heb ik eraan?
Resulteert jouw goede tip in een project op Boekfunding, en daarna in een boek dat in menig boekenkast staat te schitteren? Wauw! Als blijk van waardering zetten we jouw naam in het colofon. Dat is pas iets om trots op te zijn. Ook betalen we je als extra bedankje een percentage van de netto verkoopprijs van de door jou aangedragen tip. Dat werkt als volgt: nadat de campagne is geslaagd en het boek is verschenen, betalen wij jou 3 jaar lang een aandeel tot 2% van de netto verkoopprijs vanaf een verkoop van 2000 exemplaren. Het bedrag wordt jaarlijks in april uitbetaald.
Wat kan ik doen wanneer mijn tip op Boekfunding staat?
Delen, delen, delen! Vertel over je boekentip op social media, en schakel je netwerk in om jouw tip bekendheid te geven.