De tweede druk van ‘Niet alleen op de wereld’ door Dorien Verloop

 
Het boek ‘Niet alleen op de wereld’ door Dorien Verloop, dat gerealiseerd is met een crowdfunding via Boekfunding met daarbij een inzamelactie voor het goede doel EvE Foundation realiseerde, heeft inmiddels een tweede druk. Dorien vertelt er over in deze blog.
 

Ongeloof, trots en dankbaarheid. Dat was wat ik voelde, toen ik de doos met vers gedrukte boeken open maakte. Twintig prachtige exemplaren van de tweede druk van mijn boek ‘Niet alleen op de wereld[1]’. Nog nooit rook de geur van verse inkt zo lekker! De matte glans van de kaften lonkte zachtjes naar me; “pak me dan”.

Dit gevoel – wat me nu overviel – was heel anders dan toen ik twee maanden geleden de doos met boeken van de eerste druk openmaakte. Toen overheerste vooral de onzekerheid; ‘hoe zal het boek ontvangen worden’, ‘wat zal men ervan vinden’?  Maar nu –  bij de tweede druk – begon ik de euforie te ervaren. Een overwinning op mezelf, zo beschouw ik het inmiddels. Want ik heb dit boek geschreven in de moeilijkste periode van mijn leven. In een periode – na het plotselinge overlijden van mijn man. Een periode die zwart was van de rauwste na rouw en bovendien gekenmerkt werd door een pandemie en lockdowns.

 Meer dan ooit te voren was ik op mezelf teruggeworpen. En toch – misschien wel juist daardoor – is het me gelukt om in die periode te ontdekken wat ik echt wilde. Ik wilde een boek schrijven over wat mij en mijn kinderen is overkomen. En niet alleen mijn kinderen, 12.000 jongeren per jaar verliezen één of beide ouders. Kunnen zij opgroeien tot gelukkige mensen of is hun leven voor altijd getekend door dit verlies? Ik moest en zou antwoord vinden op deze vraag. Dit werd mijn missie. 

Ongeloof heb ik ervaren toen een week – na het uitkomen van de eerste druk – de uitgever ‘The Optimist’ mij appte dat hij de tweede druk in gang ging zetten. Ik kon het gewoon niet geloven. Ik? Dorien Verloop? Een debutante, die een boek schrijft dat binnen vier weken is uitverkocht!

Dat was het moment waarop een gevoel van trots doorbrak. Misschien is trots niet eens het goede woord, maar is het eerder een bewondering voor mijn eigen veerkracht. En deze ervaring – de ontdekking van mijn eigen veerkracht – maakt de tweede druk voor mij misschien wel specialer en dierbaarder dan de eerste druk. Ben benieuwd wat de derde druk mij gaat brengen

[1] ‘Niet alleen op de wereld’ gaat over het verlies van een ouder als je nog jong bent. Jongeren in de leeftijd van 14 tot 24 jaar, vertellen wat het verlies van een ouder voor hen betekend heeft en nog steeds betekent. Ook komen experts op het gebied van rouw, jongeren en puberteit aan het woord. De opbrengsten van dit boek gaan naar de EvE Foundation. Deze stichting biedt een programma dat gebaseerd is op lotgenotencontact aan jongeren die één of beide ouders hebben verloren. Voor meer informatie over de auteur, zie www.dorienverloop.nl