Keith McCandless, Ruben Klerkx en Thom Schouten

Het succesverhaal van het crowdfundproject Liberating Structures

Boekfunding, hét crowdfundplatform voor boeken, en Ruben Klerkx van The Creators Company hebben samen ervoor gezorgd dat het Engelstalige werk ‘The Surprising Power of Liberating Structures’, geschreven door de Amerikaanse auteurs Henri Lipmanowicz en Keith MacCandless, in het Nederlands gepubliceerd kon worden. Door de twee krachten te bundelen en hun netwerk samen te voegen, ontstond er een sterke community rondom het gedachtegoed van Liberating Structures. De community heeft met financiële bijdragen geholpen aan het tot stand komen van het Nederlandse boek met als titel ‘Liberating Structures, de verrassende kracht van Bevrijdende Structuren’. 

Wat is crowdfunding voor boeken?

Crowdfunding voor boeken is bij het publiek nagenoeg onbekend. Wat is het eigenlijk? En wat kan Boekfunding betekenen? Om het maar even praktisch te vertalen, de ‘crowd’ is een groep mensen en ‘funding’ is het financiële gedeelte. Met een groep financier je een bepaald project of doel. Teruggekoppeld naar boeken financier je met de crowd boeken.

Hoe kun je een boek funden? Misschien wil jij een boek uitbrengen of is er een bestaand boek in een andere taal dat volgens jou in het Nederlands dient te  verschijnen. Met de ‘crowd’ kun er je dan voor zorgen dat dit boek wordt uitgebracht. Hoezo en waar dan? Boekfunding is een online platform, dat deze service aanbiedt. Je kunt jouw boekenidee op het platform plaatsen en de ‘crowd’ enthousiasmeren om jouw idee te financieren. Het resultaat kan zijn dat jouw boek wordt uitgegeven!

Om even in te haken op het succesverhaal hierboven. Ruben Klerkx had het gedachtegoed van Liberating Structures geïmplementeerd in zijn bedrijf en gebruikte het ook voor zijn klanten, maar alles was in het Engels. Om Liberating Structures voor een breder publiek toegankelijker te maken, leek het hem een goed idee om dit boek in het Nederlands te laten verschijnen. Alleen, het uitgeven van een boek was voor hem onbekend terrein, want er komt een hoop bij kijken. Denk maar vertalen, redigeren en ontwerpen. Dat doe je niet even voor een paar honderd euro.

Ruben kwam met Boekfunding in contact en er werd een succesvol crowdfundproject opgezet. Binnen no-time was er bijna 10.000 euro ingezameld voor het boek. Dit kon zo snel gaan, omdat Ruben een hele hoop mensen, de crowd, achter zich heeft staan die geïnspireerd of geïnteresseerd zijn in Liberating Structures. Zij wilden Ruben graag steunen in zijn project. De funding was zo geregeld. Omdat Boekfunding samenwerkt met verschillende uitgevers is het gefunde bedrag overgemaakt naar, in dit geval, de Heart Media Groep. Deze partij heeft het boek onlangs uitgegeven.

Wat zit erin voor de donateurs? Een hele hoop! Samen met Boekfunding zijn er interessante tegenprestaties bedacht. De donateur kreeg bij een donatie het boek, maar ook bijvoorbeeld een persoonlijke boodschap van de auteur of de donateur kon meedoen aan een onlinebijeenkomst met een van de schrijvers. Hoe hoger de donatie, des te groter en uitgebreider de tegenprestatie.

Je kunt stellen dat Boekfunding mensen bij elkaar brengt om boeken tot stand te brengen. Het is een mooi initiatief voor mooie ideeën. Het is echt een gevoel van samen optrekken, samen doen. Dat is heel gaaf!

Heb jij er altijd al van gedroomd om een boek uit te geven of dat er een boek is die weet jij een prachtig boek dat niet in de Nederlandse taal is verschenen of dat er een buitenlands boek is dat jouw business ondersteunt? Neem dan een kijkje op ons platform www.boekfunding.nl of bel om direct kennis te maken 06 53294701 of ons kantoor 030 6770859. Hieronder nog een kleine throwback van de reacties van de donateurs bij het project Liberating Structures.

Deel deze blog:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin