thomas-franke-B-rJSDRNxYw-unsplash

Met deze zes tips van Boekfunding zet jij de eerste stappen van jouw verhaal op papier


Je hebt jouw verhaal al helemaal in je hoofd. Je hoeft het alleen nog maar te schrijven. Maar waar begin je? Het is zo’n vet verhaal, het heeft zoveel kanten en alles hangt met elkaar samen. Hoe ga je hier in hemelsnaam structuur in aanbrengen? Boekfunding geeft je zes tips om orde te scheppen en de eerste stappen te zetten naar jouw manuscript.

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat er niet zoiets bestaat als ‘een goed begin’. Het gaat er vooral om dat je begint met schrijven. Er is geen standaard stappenplan om een boek te schrijven. Dus kom in beweging, durf te experimenteren en ontdek wat voor jou werkt.

1.   Doe research

Een boek biedt meer diepgang dan een blog of social mediapost. Daar gaat onderzoek aan vooraf over wat je kunt gebruiken om jouw invalshoek te verduidelijken.

  • Lees boeken en artikelen over het onderwerp van jouw boek
  • Noteer wat jouw visie is over wat in het boek staat. Hoe onderscheidt jouw visie zich van anderen op jouw vakgebied?
       2. Verzamel ideeën

Elk boek begint met een idee, een onderwerp dat je niet meer loslaat. Een vraag waarin je je wilt verdiepen. Die nieuwsgierigheid is de motor die het schrijven aandrijft. Gebruik de volgende vragen om te starten:

  • Welke blogs zijn het best bekeken?
  • Welke vragen krijg je vaak van klanten?
  • Waar zou je graag meer over vertellen, waar blogs en trainingen te kort voor zijn?
  1. Maak een mindmap

Schrijf het hoofdonderwerp van je boek in het midden van een leeg vel papier. Noteer de deelonderwerpen op post-its en groepeer die om het hoofdonderwerp heen. Zo krijgen je ideeën al wat meer structuur.

  1. Warm op met flowschrijven

Het begin van je boek hoeft niet gelijk perfect te zijn. De meest briljante beginzinnen zijn pas als laatste geschreven. Gun je de tijd om op te warmen, zoals rekken en strekken, net als voordat je gaat sporten. Maak je schrijfspieren soepel met de volgende oefening:

Schrijf elke ochtend drie pagina’s of zet een timer op tien minuten en blijf schrijven, ook als je het even niet meer weet. Het gaat erom dat je schrijft, niet om wat je schrijft.

  1. Bepaal de grenzen

De valkuil bij de drie voorgaande tips is dat je te lang blijft hangen in ideeën verzamelen, research doen en schuiven met de structuur. Soms hebben we de neiging om uit te breiden wat we al kennen in plaats van te starten met iets nieuws. Maar je hoeft niet alles te lezen over jouw onderwerp of nog een cursus te doen. Beantwoord de volgende vragen om je onderwerp af te bakenen:

  • Waarover gaat jouw boek niet?
  • Welke doelgroep kies je niet?
  • Welke regio/periode/insteek behandel je niet?
  1. Begin bij jezelf

De eerste versie van je boek schrijf je voor jezelf. Je hebt daarna genoeg mogelijkheden om je tekst te finetunen voor de lezer.