green-chameleon-s9CC2SKySJM-unsplash

Vijf schrijftips om jou als beginnende auteur op weg te helpen

Als beginnende auteur is het soms lastig om te bedenken waar te beginnen. Je zit vaak boordevol ideeën, maar om ook daadwerkelijk een start te maken is niet altijd even makkelijk. Wij weten er alles van!

Daarom helpen we je de komende weken met praktische tips om echt aan de slag te gaan! Iedere week plaatsten we op Instagram en Facebook een nieuwe schrijftip om je verder te helpen in je proces. Hier op onze website lichten we dit verder toe, zodat jij aan de slag kan met je eigen manuscript.

Tip 1:
Beginnen met schrijven kan niet zonder 1 belangrijk ding; een voorliefde voor boeken en lezen.

”Lees! Lees je favoriete verhalen en schrijf op waarom je het verhaal zo goed vindt. Laat je inspireren!”

Begin bijvoorbeeld met het opstellen van een lijstje van je favoriete boeken aller tijden. Sorteer ze op genre en schrijf per titel op waarom dat boek voor jou zo interessant is. Kijk hierbij niet alleen naar de verhaallijn, maar ook naar de personages en hoe ze omschreven worden, naar de schrijfstijl en hoe de auteur een beeld schetst van de omgeving. Dit zijn allemaal punten die je zelf ook tegen zult komen in je schrijfproces.

Schrijf van de verschillende titels ook op wat je juist niet aansprak of wat de kwaliteit voor jou naar beneden haalde. Het is net zo belangrijk om te weten wat je goed vindt als te weten wat je absoluut niet wilt gebruiken.

Al deze punten zul je zelf ook tegenkomen in je schrijfproces. Door voor jezelf te formuleren wat voor jou werkt en wat niet, ben je al bezig met een basis te leggen voor je eigen verhaal.

Tip 2:
”Begin met een kort verhaal. Dwing jezelf niet om direct een roman van 500 pagina’s te schrijven. In een kort verhaal past meer dan genoeg en het is een goede oefening!” 

Je denkt al een tijdje na over het willen schrijven van een boek. Je hoofd zit boordevol  

Ideeën en al die creativiteit moet eruit. Dan is de verleiding natuurlijk erg groot om te proberen al die ideeën te verwerken in één groot verhaal. Dwing jezelf hier niet toe, begin klein. Korte verhalen zijn een geweldige oefening om je schrijfstijl te vinden. Sla ondertussen al die andere ideeën op voor later. Wanneer je vastloopt in je schrijfproces kun je deze er weer bij pakken.

Tip 3:
Begin klein. Start met een personage, een plek, of een probleem dat opgelost moet worden. Werk dat kleine aspect verder uit en vaak vormt zich gaandeweg de rest van het verhaal.“

Gek genoeg werkt een probleem geweldig goed als start van een verhaal. Misschien heb je wel eens gehoord van ‘The hero’s journey’, de 12 stappen van storytelling. Het is een schrijfmethode ontwikkeld door John Campbell. Door deze stappen te doorlopen krijg je een logische opbouw in je verhaal. In het kort komt het erop neer dat de held vanuit de status quo in een allesbeslissende crisis belandt, waar hij/zij uiteindelijk getransformeerd uitkomt. 

Het begint altijd met een roep tot avontuur. Een ervaring, een probleem, een opdracht, iets dat het hoofdpersonage in beweging zet. Dit kan opbouwen naar een traject van vallen en opstaan om het probleem op te lossen of de opdracht uit te voeren. Zo vormt zich gaandeweg jouw verhaal. Door te beginnen met het uitwerken van een personage, plek of probleem, krijg je al snel een duidelijk beeld van de setting en rode draad hiervan en is het makkelijker om daarop voort te borduren. 

Tip 4
”Schrijf over dingen die dichtbij je liggen. Werken vanuit een eigen ervaring maakt het schrijfproces een stuk makkelijker. Hoe dichter je het bij jezelf houdt, hoe herkenbaarder, hoe meer waarheidsgetrouw en hoe interessanter je verhaal is.”

Dit betekent natuurlijk niet dat je jouw levensverhaal moet vertellen of alleen maar dingen mag gebruiken die je hebt meegemaakt. Deze tip is ook toe te passen door bijvoorbeeld jouw karaktereigenschappen toe te voegen aan een personage, of de eigenschappen van iemand die dicht bij je staat. Of denk bijvoorbeeld aan het gevoel dat een bepaalde plek bij je oproept en werk daarvanuit toe naar het type omgeving waarin jouw verhaal zich afspeelt.

Het belangrijkste is dat het verhaal voor jou en de lezer herkenbaar is. Dan kun je nog steeds een complete fantasiewereld neerzetten of een spannende thriller, maar maak het verhaal eigen. De uitspraak ‘stick to what you know’ is een wijze les om te volgen, zeker in het begin. Experimenteren is natuurlijk goed, maar als je niet goed weet waar je het over hebt, zal de lezer dat ook voelen. Probeer dus een manier te vinden om het verhaal dicht bij jezelf te houden en toch je fantasie er heerlijk in kwijt te kunnen.

Tip 5:
”Probeer vooraf te bepalen wat het belangrijkste punt is dat je wil overbrengen. Dat zal je helpen bij het maken van een keuze in je plot. Dit betekent niet dat je dit gaandeweg niet kan veranderen. Naarmate je verhaal zich vormt, zal je plot ook vervormen of misschien zelfs helemaal veranderen.”

Elk verhaal heeft een boodschap, een doel. Wees gerust, daar bedoel ik niet mee dat ieder verhaal je iets moet leren of dat je de lezer ergens van moet overtuigen. De meeste verhalen zijn natuurlijk vooral gewoon entertainment. Wat ik bedoel is dat ieder verhaal ergens naartoe werkt. Een bepaalde climax. Wanneer je een idee krijgt voor een verhaal, weet je wat het in grote lijnen is wat je wil vertellen. Schrijf dit alvast op en maak dit vervolgens zo specifiek mogelijk. Wat gaat er uiteindelijk gebeuren, wat is de grote plottwist of het hoogtepunt van het verhaal. Waar werkt het naartoe?

Als je een duidelijk doel voor ogen hebt, is het veel makkelijker om de weg er naartoe te verzinnen. Als je op deze manier je verhaal aan het uitwerken bent, merk je vaak op een gegeven moment dat bepaalde dingen niet passen of kloppen. Dan kun je kijken hoe je die dingen wel samen kunt laten, of welke weg je achter je laat. Zo vormt, maar vervormt je verhaal zich ook. Misschien heb je uiteindelijk zo’n geweldige opbouw neergezet dat de climax niet meer past of niet groot genoeg meer is. En dat is helemaal prima!

Ben je bang dat je uiteindelijk het verkeerde weggehaald hebt? Zorg dat je de verschillende versies bewaart. Als je digitaal werkt, kun je de bestanden heel gemakkelijk nummeren, of je geeft ze een naam die de richting van het verhaal aanduidt. Mocht je dan toch nog eens terug willen grijpen naar een eerder idee, dan kan dat altijd nog!

Heb je vragen, opmerkingen of ideeën? Mail ons naar contact@boekfunding.nl