manuscripten

Waarom we vooral manuscripten moeten blijven opsturen aan uitgeverijen

In het digitale tijdperk waarin we leven, lijkt het misschien verleidelijk om onze creatieve schrijfsels te delen via blogs, sociale media of zelfs zelfpublicatieplatforms. Maar laten we niet vergeten waar het allemaal begon: bij het traditionele proces van het opsturen van manuscripten aan uitgeverijen. Een boek schrijven mag dan wel langdurig en soms frustrerend zijn, het heeft ook zijn eigen unieke voordelen die de moeite waard zijn.

Veel auteurs in spé vinden de route naar een uitgeverij een te frustrerende. Ze krijgen het werk terug met een afwijzing of horen niets meer. Wij zetten de voordelen voor je op een rijtje om door te zetten én geven je een alternatieve succesvolle route waardoor je niet alleen je boekproces kunt financieren maar ook meteen je boek kunt uitgeven. Lees dus vooral verder voor onze tips…

Voordelen om je manuscript op te sturen aan een uitgever

Leerzaam proces

Uitgeverijen hebben vaak rigoureuze redactie- en beoordelingsprocessen waardoor alleen de meest boeienede en goed geschreven manuscripten worden gepubliceerd. Het opsturen van je manuscript kan er dus voor zorgen dat je een afwijzing krijgt, maar het kan ook boordevol waardevolle feedback staan om je werk te verbeteren.

Expertise aanwezig

In een uitgeverij is expertise aanwezig over het uitgeefproces. Als je dat allemaal zelf moet uitzoeken is dat best een ding. Vaak kost het veel tijd en verlies je op kwaliteit. Een uitgeverij heeft een goed netwerk van professionals en mensen in dienst die van jouw manuscript een kwalitatief boek maken. Als je zelf uitgeeft kom je achteraf nog weleens veel taalfouten tegen of amateuristisch gemaakte illustraties die niet tot hun recht komen in het boek. Geloof me, we zien de voorbeelden bijna dagelijks voorbij komen. Daarbij komt dat een uitgeverij het proces van distributie van je boek kent en regelt. Dat scheelt een hoop gedoe voor jou!

Geloofwaardigheid

Het zit in ons brein verankerd: een boek dat is uitgegeven bij een uitgever vinden we nog steeds meer van waarde dan een boek dat zelf is uitgegeven. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de professionaliteit. We besteden dingen uit die niet ons eigen vakgebied zijn en expertise wordt nu eenmaal hoog gewaardeerd. Als gevolg daarvan is een boek meestal geloofwaardiger als het door een uitgever is uitgegeven. Iets om over na te denken misschien…

Ondersteuning en begeleiding

Als het je dan toch lukt om een ‘ja’ te krijgen op je manuscript spring je een gat in de lucht. Het hele proces van A tot Z wordt voor je geregeld. Er is veel ondersteuning en begeleiding voor je en daar kun je je voordeel mee doen. Dit kan variëren van redactionele hulp tot advies over het coverontwerp en de marketingstrategie. Het is ook nog eens heel leuk om met een team van professionals tot je uiteindelijke boek te komen.

Prestige

Niet iedereen zal dit een dingetje vinden, maar het uitgeven van een boek doet iets met je status. Verander je jouw status op LinkedIn bijvoorbeeld naar auteur, dan zie je meteen dat er mee mensen interesse tonen. Dus laten we eerlijk zijn, er is nog steeds een mate van prestige verbonden aan het uitgeven van een boek via een uitgeverij. Het kan een mijlpaal zijn in je carrière en je helpen om de erkenning te krijgen binnen je vakgebied.

Alle voordelen van een uitgeverij én de financiering rond

Ben je de zoektocht naar een geschikte uitgeverij zat en wil je toch wel gebruik maken van de bovengenoemde voordelen? Er is een andere route waarbij je eerst jouw boek laat financieren en daarna je boek uitgeven. 2 vliegen in 1 klap dus. Hoe gaat dat in z’n werk?

Allereerst meld je je aan voor Boekfunding, het crowdfundingsplatform voor boeken. De stappen en werkwijze zie je hier. Bij aanvang wordt ook duidelijk of je boek uitgegeven kan worden via de gelieerde uitgeverij Zomerlicht. Meld je via deze link aan voor een eerste oriënterend gesprek. Zo bespaar je tijd en geld op het zoeken naar een geschikte uitgeverij en het uitgeven van je boek!