writers block schrijven auteurs boekfunding

Writer’s block? Dit is wat je eraan kunt doen 

Niets zo vervelend als een writer’s block. Je bent lekker aan het schrijven maar van de ene op de andere dag stagneert alles. Je hebt geen inspiratie meer en komt tot niets. En dat terwijl je wel een deadline hebt om je manuscript op te leveren. Wat doe je dan? We vroegen het aan Carla de Ruiter. Zij is auteur van het boek ‘Pionierend Leiderschap’ dat onlangs is verschenen bij Heart Media. Tijdens het schrijven van haar boek ontdekte ze hoe ze heel snel in een creatieve flow terecht komt door technieken te gebruiken die niet alledaags zijn. 

Heb je tijdens het schrijven van je boek te maken gehad met een writer’s block? 

“Jazeker, de eerste keer duurde dat zelfs een paar jaar. Ik ben tien jaar geleden begonnen aan mijn boek en ik kwam maar niet verder dan het eerste hoofdstuk. Het ontbrak me aan inspiratie, ondanks dat ik het hele raamwerk af had. Het idee bluste uit en bleef op een waakvlammetje staan. Tot ik begin 2022 opvlamde en ineens wist dat ik weer wilde schrijven. Kennelijk omdat het ook nu de tijd was. Ik had een half jaar de tijd om mijn boek te schrijven en doordat ik tegelijkertijd met de crowdfunding begon had ik een stok achter de deur. Misschien dat dat goed zou helpen, bedacht ik me. En dat hielp ook echt.”  

Hoe heb je de crowdfunding bij Boekfunding ervaren? 

“Echt goed! Het is bijna magisch dat mensen je boek kopen via de crowdfunding voordat het boek überhaupt geschreven is. Dat stimuleerde me enorm omdat ik het boek voor hen schreef. Zij waren tegelijkertijd mijn toekomstige lezers van mijn boek. Hoe leuk is dat! Natuurlijk had ik ook een contractafspraak om mijn boek binnen een half jaar af te schrijven. Dat vond ik uitdagend maar ik weet van mezelf dat ik het goed doe onder druk, dus vooruit met de geit! En dat werkte!” 

Hoe zag je weekschema eruit? 

“Ik had vier dagen per week, inclusief het weekend, om aan mijn boek te werken. Ik nam me voor om twee van die vier dagen te schrijven. Dan zouden daar toch wel twee dagen tussen zitten waar ik inspiratie zou hebben.” 

Pakte dat ook zo uit? 

“Jawel, alleen had ik ergens in de beginfase veertien dagen waarin ik dat creatieve motortje niet op gang kreeg. Ik raakte er nog niet van in paniek maar ik dacht wel: “misschien moet ik eens iets anders proberen dan alleen maar wachten tot ik weer inspiratie krijg, zou dat ook te manipuleren zijn?” Nu gaat mijn boek deels over creatieve kracht en over inspiratie. Ik had voor mijn werk als hoofdredacteur al wel eerder gebruik gemaakt van nieuwe technieken, dus waarom deze niet toepassen op mijn writer’s block?” 

Vertel eens meer over de technieken die je gebruikt? 

“Het gaat erom dat je je hersenen afstemt op theta golven of gamma golven. Theta golven zijn de hersengolven die aanwezig zijn als je creatief bezig bent en komen ook voor tijdens de REM slaap, de fase in je slaap waarin je droomt. Gamma golven worden waargenomen tijdens meditatie en brengen een diepere bewustzijnsstaat. Deze hersenactiviteit wordt in verband gebracht met heldere staat van zijn en zelfs een extreem probleemoplossend vermogen en constante stroom van inspiratie. Om te schrijven ontdekte ik dat gamma golven voor mij het meest effectief zijn. Ik heb echt dagen van 12 uur achter elkaar kunnen schrijven. Ik zat in een enorme flow en die 12 uren leken wel 30 minuten. Ik gebruik er zelf een lamp voor waar ik s‘morgens met mijn hoofd onder lig. Door licht en geluid dat uit het apparaat komt, worden mijn hersenen in een half uurtje in de gewenste staat gebracht. Het is heel high tech en klinkt misschien wat bizar, maar er wordt steeds meer ontdekt over die gamma golven. Voor mij was het het belangrijkste dat het werkte. Ik ging zelfs makkelijker verbanden leggen en kwam zelf tot nieuwe inzichten op mijn vakgebied tijdens het schrijfproces. Dat zijn dan inzichten die je kunt ervaren als Eureka-momenten.” 

Dat klinkt heel bijzonder. Kan je ook op andere manieren deze hersenfrequentie bereiken? 

“Ja, het is voor iedereen bereikbaar. Als je googled op ‘binaural beats’ en ‘gamma’ kom je een heel eind. Er is muziek voor geschreven en er zijn meditaties die je kunt volgen. Je kunt daar als auteur goed mee experimenteren. Bij mij had gamma het meeste effect. Theta is vooral fijn en bruikbaar als je van onnodige stress af wilt, want het brengt je in een rustiger staat. Ook heel handig natuurlijk. Beluister zo’n fragment voordat je gaat schrijven en kijk wat het met je doet.” 

Heb je enig idee waarom writer’s block ontstaat en waarom dat bij jou onstond? 

“Er is ooit een onderzoek gedaan naar de oorzaken van writer’s block. Daar kwam uit: 

  • zelfkritiek: je gelooft dat wat je schrijft niet goed genoeg is; 
  • angst dat je wordt vergeleken met andere schrijvers, dat je niet goed genoeg bent of dat anderen jaloers op je zullen zijn; 
  • beperking door een deadline of door hoe je denkt dat het schrijven eruit moet zien; 
  • gebrek aan externe motivatie: je wordt niet gemotiveerd, alles moet uit jezelf komen. 

 Ik kwam zelf niet veel verder in de eerste jaren dat ik schreef en dat was door een gebrek aan externe motivatie. Ik had niet het idee dat het thema van mijn boek leefde in de maatschappij. Het was niet actueel. Mensen vonden het maar raar als ik het over pionieren had. Sinds de coronatijd zag ik mensen veranderen en vermoedde ik dat ik ze juist kon helpen met mijn boek. Dat gaf mij de doorslag om de draad weer op te pakken. De tweede keer kwam doordat iemand mijn werk afbrandde en ik ook echt dacht dat het niet goed genoeg was. Ik moest echt een drempel over om in te zien dat ik me daar niets van aan hoefde te trekken.” 

Kan je tot slot iets vertellen over je boek? Waar gaat het over? 

“’Pionierend Leiderschap, een bevrijdend perspectief voor een wereld in transitie’ gaat over hoe we in een tijd van vele crises, door zelfinitiatief en zelfleiderschap de wereld mooier kunnen maken op een positieve manier. Er zijn zoveel mensen die nu een verlangen hebben naar een andere maatschappij en ik zie graag dat hun idealen, hoe groot of klein ook, realiteit worden. Want met elkaar maken we dan een mooiere wereld. Mijn boek geeft inzicht en handvatten hoe je impact hebt met je idealen en ze uiteindelijk realiseert.”