10 voorbeelden van tegenprestaties bij de crowdfunding van jouw boek

tegenprestaties blog crowdfunding boeken

In de afgelopen jaren is crowdfunding een krachtige en veelgebruikte methode geworden om creatieve projecten te financieren, waaronder boeken. Met behulp van crowdfundingplatforms delen schrijvers hun boeken met het publiek en dragen mensen vrijwillig bij om het project tot leven te brengen. Om die mensen die bijdragen te bedanken, biedt je hen tegenprestaties aan. Zo geef jij iets aan hen in ruil voor hun donatie.

In dit artikel richten we ons op de verschillende tegenprestaties die auteurs aanbieden aan hun donateurs wanneer ze een boek via crowdfunding willen financieren.

Tegenprestaties voor de crowdfunding van je boek

De aard van de tegenprestaties varieert vaak, afhankelijk van het genre van het boek, de auteur, en het doelbedrag dat wordt opgehaald. Naast donaties van algemene strekking zijn er tal van mogelijkheden voor tegenprestaties. De mogelijkheden zijn afhankelijk van het thema van het boek, maar hier vind je enkele veelvoorkomende tegenprestaties die auteurs aanbieden aan hun donateurs.

1. Het boek zelf

De meest voor de hand liggende tegenprestatie is het boek zelf. Afhankelijk van de bijdrage, ontvangen supporters een e-boekversie of een fysiek exemplaar van het boek. Het is gebruikelijk dat auteurs exemplaren van hun gecrowdfunde boek aanbieden aan donateurs, meestal gesigneerd en soms met een persoonlijke dankbetuiging. De prijs is dan de gangbare prijs van het boek.

2. Persoonlijke boodschap plus het boek

Hoe leuk is het om een persoonlijke boodschap van de auteur in het boek te laten schrijven. Ook dat is een tegenprestatie die veel wordt toegepast. Dat is voor de donateurs extra leuk, want het is een hele persoonlijke manier na bedanken.

3. Gesigneerd exemplaar met unieke boekenlegger

Een gesigneerd boek plus boekenlegger is ook een tegenprestatie die regelmatig wordt gebruikt. Het leuke hiervan is dat je de boekenlegger helemaal naar eigen wens ontwerpt en de donateur zo een passende boekenlegger heeft bij jouw boek.

4. Voorpublicatie of exclusieve Inhoud

Auteurs bieden ook een voorpublicatie van het boek aan aan supporters, voordat het officieel wordt gepubliceerd. Deze exclusieve inhoud is bijvoorbeeld een kijkje achter de schermen, niet-gepubliceerde hoofdstukken, of andere bonusmaterialen die alleen beschikbaar zijn voor donateurs.

5. Vermelding in het boek

Om hun dankbaarheid te tonen, bieden sommige auteurs aan om de namen van hun supporters op te nemen in de dankbetuigingen van het boek. Dit geeft een persoonlijk tintje aan het eindproduct en geeft de supporters het gevoel dat ze een belangrijk onderdeel zijn van het boekproject.

6. Gepersonaliseerde Geschenken

Om het crowdfundingproces persoonlijker te maken, bieden auteurs gepersonaliseerde geschenken aan, zoals handgeschreven brieven, kunstwerken, ansichtkaarten, of andere creatieve items die verband houden met het boek. Misschien heb je wel een eigen bedrijf waar je dit soort voorwerpen al verkoopt die je nu inzet als tegenprestatie.

7. Workshops of lezingen

Sommige auteurs zijn deskundigen in hun vakgebied en bieden workshops, lezingen of zelfs schrijfcursussen aan aan hun donateurs. Dit is niet alleen waardevol voor de donateurs, maar het creëert ook een directe interactie tussen de auteur en zijn of haar lezers.

8. Exclusieve merchandise

Om de betrokkenheid van donateurs te vergroten, bieden veel auteurs exclusieve merchandise aan, zoals T-shirts, mokken, boekenleggers of andere items met de naam of het logo van het boek erop. Dit helpt niet alleen bij het promoten van het boek, maar het geeft donateurs ook tastbare herinneringen aan hun bijdrage.

9. Deelnemen in het creatieve proces

Sommige crowdfundingcampagnes bieden donateurs de mogelijkheid om deel te nemen aan het creatieve proces van het boek. Dit varieert van het kiezen van een personage-naam tot het geven van feedback op concepten en ideeën.

10. Boeklancering en evenementen

Auteurs organiseren vaak speciale evenementen om hun boeken te lanceren. Donateurs worden uitgenodigd voor deze exclusieve bijeenkomsten, waardoor ze de kans krijgen om de auteur te ontmoeten, met medelezers te praten en een gesigneerd exemplaar van het boek te ontvangen.

Naast tegenprestaties, ook nog even dit

Boekfunding biedt schrijvers niet alleen de kans om hun boekprojecten te financieren, maar het creëert ook een hechte band tussen auteurs en hun lezers. De verschillende tegenprestaties die auteurs aanbieden aan hun donateurs spelen hierbij een belangrijke rol. Van het ontvangen van het boek zelf tot exclusieve inhoud, gepersonaliseerde geschenken en interactieve ervaringen. Deze tegenprestaties maken het crowdfundingproces voor boeken boeiend en lonend voor zowel auteurs als donateurs. Dankzij Boekfunding realiseren auteurs hun creatieve visie en bouwen tegelijkertijd een gemeenschap van trouwe lezers op die zich betrokken voelen bij het hele proces van concept tot publicatie.